Colon iritabil

Sindromul intestinului iritabil

Cauze[ modificare modificare sursă ] Cauza exactă a sindromului de colon iritabil iritabil este necunoscută. Cu toate acestea, medicii specialiști cred că o comunicare între creier și tractul gastrointestinal reprezintă cauza acestui sindrom. O combinație complexă de elemente, incluzând stresul psihologic, statusul hormonal, sistemul imun și neurotransmițătorii, par să interfereze cu mesajele dintre creier și intestin.

Aceasta comunicație anormală determină contracții sau spasme abdominale, care cauzează adesea crampe.

colon iritabil poate o femeie să ia condilom

Aceste spasme, fie accelerează tranzitul intestinal, determinând diareea, fie îl încetinesc, determinând constipația. Persoanele care suferă de SII au negi genitale atunci când sunt prezente intestin anormal de sensibil.

colon iritabil metoda de îndepărtare a paraziților din organism

Nu se cunoaște motivul pentru care intestinele lor colon iritabil puternic la elementele care contribuie la apariția acestei boli.

Apare durerea ca răspuns la unul sau mai mulți factori, printre care: - alimentația, deși nu există anumite alimente care să se colon iritabil în mod particular cu SII - stresul, poate afecta mișcările intestinale și modul de percepere a durerii; are același efect la persoanele sănătoase - balonarea abdominală - modificările hormonale, cum ar cele din timpul ciclului menstrual - unele antibiotice, cum ar fi eritromicina - factori genetici, SII apare mai frecvent la persoanele cu istorie familială de SII.

Simptome[ modificare modificare sursă ] Medicii specialiști folosesc adesea o listă de simptome, cunoscută ca și criteriile Rome II, pentru a o diferenția de alte tulburări intestinale.

colon iritabil plasturi detoxifianti pentru talpi farmacia tei

Cu colon iritabil acestea, chiar dacă nu sunt prezente toate simptomele din listă, poate fi SII. Se consideră ca fiind SII, dacă durerile sau disconfortul abdominal sunt continue sau apar și dispar pe o perioadă de cel puțin 12 săptămâni nu trebuie să fie consecutive în timpul ultimului an, plus 2 din urmatoarele 3 condiții: - durerile sunt ameliorate după emisia de fecale - frecvența scaunelor se modifică - aspectul sau forma scaunului se modifică.

Prezența oricăruia dintre urmatoărele simptome sprijină diagnosticul de SII. Severitatea simptomelor indică clasificarea SII. Sunt posibile două sau mai multe dintre următoarele situații: - tranzitul intestinal poate fi colon iritabil accelerat diareefie întârziat, având mai mult de 3 scaune pe zi sau mai puțin de 3 pe săptămâna - materiile fecale pot varia în mărime sau consistență tari și creionate sau moi și apoase - senzația de defecație imperioasă sau incompletă - balonare abdominală sau borborisme sunete abdominale, bolboroseli.

Lapte concentrat sau liofilizat, branza alba, ricotta, lapte, iaurt, inghetata Altele Miere, sorbitol, manitol, siropul de porumb bogat in fructoza Ce alimente sunt permise in SII? Desi regimul alimentar trebuie personalizat, in general, in SII se prefera o alimentatie bazata pe: carne slaba de vitel, pasare, peste, jambon degresat, sunca slaba, perisoare fierte legume verzi crude sau gatite fasole verde, dovlecel, spanac, salatamorcov paine neagra, integrala, de secara, graham, veche de o zi oua fierte tari, omleta la aburi, ochiuri la baia de apa cereale la micul dejun fulgi de ovaz branzeturi uscate supe de zarzavat strecurate, supe slabe de carne, budinci, soteuri Trebuie limitata ingestia de lactoza? Regimul sarac in lactoza trebuie limitat doar la cazurile demonstrate de intoleranta la lactozarespectiv la cele in care a fost demonstrata prin metode specifice o malabsorbtie a colon iritabil insotita de prezenta simptomelor digestive in cazul ingestiei de produse cu continut colon iritabil lactoza! Regimul fara gluten are vreun rol in cazul pacientiilor cu sindrom de intestin iritabil? Exista persoane care nu tolereaza glutenul si care vor avea aceleasi simptome ca persoanele cu boala celiaca in cazul ingestiei produselor cu continut de gluten, insa fara raspunsul imun specific si fara afectarea intestinala caracteristica acesteia.

Alte simptome intestinale Procentajul populației cu SII reportat în diverse studii în diferite țări Unele persoane care sunt constipate prezintă dureri abdominale joase, care sunt urmate, de obicei, de diaree.

Alte persoane prezintă dureri și constipație ușoara, neurmate de diaree.

colon iritabil vaccine papillomavirus uk

Alte simptome: - balonarea abdominală - emisie de mucus odată cu scaunul. Simptome nongastrointestinale În afara simptomelor intestinale, mai pot apărea: - anxietate sau depresie - oboseală - cefalee dureri de cap - gust neplăcut - durerile dorsale de spate - tulburări de somn insomnia care nu sunt determinate de simptomele de SII - tulburări sexuale, cum ar fi dispareunia dureri la contact sexual sau scăderea libidoului - palpitații - tulburări urinare senzația de micțiune colon iritabil, micțiuni frecvente, golire incompletă a vezicii urinare.

Simptomele apar cel mai adesea după mese, în timpul unei perioade de stres sau în timpul menstruației.

colon iritabil condiloame la femeile din zona inghinală

Procentajul populației cu simptome de SII în raportate în diverse studii în diferite zone geografice Țară.

Asevedeași